Soltroia 93 - PMA
1481
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1481,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Soltroia 93

The outside perspective, of those standing in the street, is a wall through which a dwelling house is expected to exist. Discretion and a restrained street exposure were the starting points. The whole house is closed to the North and to the nearby allotments, and completely open to the South, to the sun, to the garden and to the dune after which the sea is expected appear.

The volumetry presents a higher element which corresponds to the living room and the kitchen and another lower element that relates to the chambers, connected and involved by a third element that joined them where the dining room, the secondary room and the circulations are located. The construction, located along the allotment’s North and Northeast ends, provides a large garden area open in a “V” shape to the South, where the view to the dune can be enjoyed.

In the house’s design, besides many programmatic functional features, the connection to the garden and the pool was privileged. Therefore, the living room and the kitchen, that took a great importance in the program, have a “deck” as an extension to the exterior where, on its end, is inserted the pool, ensuring the natural connection with the interior/exterior. On the chambers’ element, the connection with the garden is direct; the four chambers benefit, through large glazed windows, of an exterior/interior connection that provides a wide view to the dune.

In the internal toilets, the indirect zenithal lights are dominant. In the circulations, small proportioned vains punctuate the pathways.

No less important was the garage, incorporated in the set as semi-basement, with a large area and wide high ceiling. It is the space where various vehicles of 2 and 4 wheels are stored, and where there is no lack of an officinal area.

Along with the outside connection, the connection between the inside spaces was also favored, where the interrelations, hierarchies and functionality took an important role in the program that was narrowly defined by the work’s owner.

The used materials are the Évora’s hammer granite applied in the coverage flakes that define the living room and kitchen’s element, the white plaster in the chambers room, with an open front to the sea and where the torn vain and the wood panels are inserted. Finally, the element that “embraces” the first two is covered with thin hammer glazing panels.

Inside, beyond the granite that extends from the exterior to the interior, there is also the oak in the floor, doors and closets, the white plaster at walls and ceilings, the glass in the doors and polished “azulino” Cascais’ stone at the embroidery, such as, for example, the ones that correspond to the fireplaces.

To the projected set, intended to be simple and yet functional, depurated and yet customized, an interior arrangement intervention is attached, incorporated and combined with the architectonic solutions.

Localization:

Soltroia

Tróia – Carvalhal

Allotment Area:

1.673 m²

Insertion Area:

278 m²

Construction Area:

430 m²

Project:

2004

Conclusion:

2005

Program:

Project for a Single Family Residence, to be built in Soltroia’s allotment 93.

Team:

Architecture

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– António Henriques – Architect

– Sónia Machado Mendes – Architect

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities and Gas

– Mario Seixas – Engenheiro

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer

Electrical and Telecommunications Equipment and Facilities

– Luis Serrão – Engineer

Landscaping

– Pedro Batalha – Landscape Architect

Works’ Coordination and Inspection

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

Photography

– Filipe Oliveira

Category

Highlight Home, HOUSING AND COMMERCIAL