ADFER - PMA
732
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-732,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

ADFER

This Project concerns an ADFER building, to be built in Lisbon, in the allotment that is confined in the East with Calçada da Glória, in the Southwest and Northwest with Oliveirinha’s Square, and in the Northwest with the neighbor building. The terrain has the particularity of having, in one part of its area, the railway tunnel, and in the other the Conde de Sucena’s cistern, which is one of the factors to consider in the building’s location and conception. The study’s development had as parameters the presented program of the ADFER facilities, lot’s inherent conditions, municipal rules and directives and the urban situation in which it is inserted. The designed study provided by ADFER is the programmatic base for the work’s development that aims for a gross area of 1333m², including a huge auditorium and offices spaces including chambers, meeting rooms, archives and pantry, as well as respective toilet areas and circulation. Furthermore, the fact that the railway tunnel, on account of its characteristics, cannot support loads in addition to the existing ones, was taken as a premise The presented solution was based on the creation of a building element with four floors, confined between the Oliveirinha’s Square and the longitudinal development parallel to the railway tunnel. This element was located outside the area occupied by the tunnel, in order to avoid the loading related problems. This option was taken accounting that the location solution above the tunnel would lead to complex structures that would make the construction more expensive. Also, the location’s choice allows for a suitable vibration isolation having in mind the trains’ route, which may only be correctly concluded with a high mass elements merged with anti vibrations qualities. Only the auditorium’s foyer was located above the tunnel area, with double high ceiling, with a covering based on a metal structure, half covered completed with glass, supported on the building’s element and on the neighbor’s building side gable. For the aesthetic aspects related with the building, the option was to identify the typologies and the architectural formulation that were prevailing in the area as a methodology to ensure an integration in the urban context. For such purposes, the proposal was an area similar to the existent volume and a formulation to be adapted in the existent one without creating significant differences. In the larger volume’s front side, we employed local architectonic typology and used, on the one hand, prevailing materials, stone, painted plaster and red tile and, on the other In the larger volume’s front side, we employed local architectonic typology and used, on the one hand, prevailing materials, stone, painted plaster and red tile and, on the other hand, a modulation and fenestration proportion adopting the existent. In the Calçada da Glória elevation as the lower volume’s front side, corresponding to the foyer’s area, an archery filled with glass was conceived, inserted in the existing local archery.

 

Owner:

ADFER

Location:

Calçada da Glória

Lisbon

Construction Area:

2.000m²

Project:

1999

Program:

Building’s Overall Project, with its headquarters in Lisbon including the service’s facilities and a 180 seats capability auditorium.

Team:

Architecture

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– Paulo Vasco Silva Antunes – Architect

– Duarte Pardal Monteiro – Architect

– Susana Duarte Raposo – Architect

– Amadeu Lourenço

– Rodrigo Moutinho

Category

OFFICE BUILDINGS