National Health Institute Dr. Ricardo Jorge - Águas de Moura - PMA
1572
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1572,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

National Health Institute Dr. Ricardo Jorge – Águas de Moura

National Health Institute Dr. Ricardo Jorge

 

The creation of a building’s project, with a prevailing laboratory function, has its specificities. In this case, the development assigned to its informing Program is its own reflection, namely in what concerns to the technical specifications.

According to the program, the design of the facilities’ set was confined to the building’s intended timing, which was determinant for the location’s outline, both of the new building and the relief constructions, taking into account, on the one hand, the constructions and others elements existent in the terrain and, on the other hand, the local urban constraints, giving special attention, in what concerns to these last ones, to the church neighborhood.

From the main lobby, located in the ground floor of the larger volume, there is a direct access to the laboratories’ area and, rising to the first floor, to the administrative services and management.

The users attending area is located, also, in the first floor, being in the immediate vicinity of the staircase and lift, for an easier access, of the handicapped inclusively.

The Foyer and the Main Lobby incorporates the staircase access to 1st floor linked to the lobby’s lattice and the reception office, which results from a middle baseline under, located in the mentioned lattice and reception office.

The Users’ Attending Room, as mentioned above, is located in the 1st floor, being close to the toilets’ area for the public and handicapped.

In the ground floor of the larger element, arranged along the facade directed to the Southeast, the Units of Virology, Hemorrhagic Fever, the Cellular’s Culture Room, the Preparing and Reagents Storehouse, and the Lyme and Ricktsias Disease’s Units are located.

On the opposite side, the Weighing-machines Room, the Material Storehouse, the Coldstore, the Low Temperature Equipment’s Room and the PCR Type I and Type II Rooms are found.

The element perpendicular to the previous one, is occupied, in its West side, by two Special Laboratory Units (Microbiology and Animals) interspersing the Wash Room. Contiguous to the Animals Unit is the Inoculated Animals Room, being the interconnection between these two facilities and the Vivarium’s clean area made through the lattice (SAS).

In front of these facilities the Sterilization Room and the Sterilized Storehouse are situated.

The Vivarium element covers three separate areas:

The first one, occupying a central space, includes the Lobby, with desk and office, being close to the food and bed material Storehouses.

The Insects’ Center, the Mosquitoes, Ticks and Rabbits’ Rooms, is accessible through its own gallery, being, however, the Mosquitoes room preceded by the lattice.

Finally, the third and most developed includes the Mammals’ Center having, has its central space, five animals’ rooms lined on one side by the clean area and on the other side by the dirty and, at the end of the Wash Room connected to the clean area by lattice and autoclave and directly to the dirty area.

The clean area includes, furthermore, its own access through the toilet with a shower and large closet for food storage and sterilized bed material.

The set formed by the Museum and its Storehouse is located in the floor 1, next to the Main Lobby Foyer, benefiting from a clear access both through stairs and lift.

The Museum, the Board of Directors and the Cafeteria / Mess room occupy the floor 1, being part of them the secretariat, with an open desk to the central gallery part that is open to public, and that connects directly with the Main Lobby, having as appending the Supporting Room. However, the employee access is made by the gallery’s private part.

The programmed Storehouse is located roughly in front, in the opposite side of the gallery.

From the compartments’ set referred in the Functional Program as “Board of Directors'” assignment, there will only remain, in the 1st floor, the Hall / Waiting room, the Management Office and the Polyvalent Room, while the four Technicians’ Offices, according to what is mentioned in the programmatic documents, will be appended to the laboratories, as it is graphically described in the organigram.

The Hall and the Management’s Office incorporate a set near the Polyvalent Room. This last one is of the dimension estimated in the Program, being also estimated, in the construction, the presence of shelves, since this room also has a library function.

The Cafeteria / Mess Room is located in the 1st floor, and being next to the central staircase, allows a goods employees’ accessibility, namely of those whose activities are on the ground floor. Moreover, its closeness to the Polyvalent Room may be useful.

The Car Parking and the General Storehouse were located in the reduced partial basement area of this larger volume element, which allows for a direct access of vehicles to the storehouse and from this to the upper floors through the central staircase.

Owner:

National Health Institute Dr. Ricardo Jorge (Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge)

Location:

Av. Da Liberdade

Águas de Moura, Palmela

Construction Area:

1.780m²

Project:

2004

Conclusion:

2008

Program:

Two floors building encompassing laboratories, vivarium, museum, administrative services and public attending area.

Team:

Architecture

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– Paulo Vasco Silva Antunes – Architect

– António Henriques – Architect

– Sónia Machado Mendes – Architect

– Amadeu Lourenço

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities

– José Galvão Teles – Engineer

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Grade Ribeiro – Engineer

Electrical and Telecommunications Equipment and Facilities

– Luís Serrão – Engineer

Landscaping

– Pedro Batalha – Landscape Architect

Integrated Safety

– António Portugal – Architect

Centralized Technical Management

– José Galvão Teles – Engineer

Category

PUBLIC BUILDINGS