Instituto Superior Técnico - Edifício de Investigação Científica - PMA
1621
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1621,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Instituto Superior Técnico – Edifício de Investigação Científica

From the Master Plan

According to the Master Plan’s drafting guiding principles, the large buildings, intended for the Civil Engineering Department and Post Graduation / “Science” program classes, were located in the West enclosure’s outskirts, along Alves Redol Street, where, the Interdisciplinary Complex building was already located, with its own architectural formulation, very different from the existing one.

The designing of these two new buildings posed problems of difficult solution, since the programs to attend to gave them such a dimension that implied a new set with specific characteristics and according presence, being also relevant the difficulties inherent to the necessity of integrating the Interdisciplinary Complex building is said set.

Of the Project

The problem of the Post graduation and ITEC – Technologic Institute to the Europe (“Science” Building), was considered as a whole, assuming the creation of a single building.

Like the Civil Engineering Pavilion, it is a construction with a volume that created integration problems related both to the IST overall building as to the urban surround.

Based on the criteria that informed the Master Plan, its implementation would only be possible on the Institute’s enclosure West side, where the available land is located in the Interdisciplinary Complex’s building South, between this building and Rovisco Pais Avenue and Alves Redol Street.

The planned extension areas, confronted with the available land, gave the building’s design an extra difficulty. If, in one hand, a solution that combined with the Interdisciplinary Complex had to be found, on the other hand, an expression that, formally, would combine the assigned to the almost complete Civil Engineering Pavilion, also had to be found.

The link with the Interdisciplinary Complex building led to the leveling of the new construction floors with the existing ones, both for aesthetic reasons and for the sequent interconnection capability. As regards to the formal features, it was chosen the affiliated facades solution in the Civil Engineering Pavilion, with the intention of establishing a unit in the Institute’s enclosure West side, despite the Complex’s building presence; with this procedure it was intended to delimit the original buildings from the present ones.

Once established the principles to which the new building would have to be focused, it was essential to adjustment to urban environment.

To achieve such goal, the operative regulations were analyzed, taking into account that it concerned to a public building with unusual characteristics.

Indeed, the applicable regulations consider the most common constructions in the city, namely the ones for housing and tertiary activities, including, however, situations related to other buildings with other characteristics. The proposed solution is generally satisfactory, and merely low relevance repairs may be made, namely in the features relating to the relationship with the nearby buildings.

Another feature to which significance is given, relates to the intention of maintaining the wall and the outskirt’s grating sealing, which is an element that has emblematic characteristics, mainly for those who move around the surrounding paths. For this reason, the solution displaces the building from the marginal plan and gives the ground floor a lower volume that increases said displace, as a way to focusing on the sealing’s presence and give the local a larger “transparency”, mostly for those who move around outdoor.

Owner:

Instituto Superior Técnico

Universidade Técnica de Lisboa

Location:

Afonso Henriques’ Lane

Lisbon

Construction Area:

10.000 m²

Project:

1991

Conclusion:

1994

Program:

Overall project of the post graduation courses’ new building, including three amphitheatres, classrooms, offices, restaurant, cafeteria, etc.

Team:

Architecture

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– Paulo Vasco Silva Antunes – Architect

– Clara Brás – Architect

– Amadeu Lourenço

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Paulo Reis – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities

– GPF – Grupo Português de Frio

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Grade Ribeiro – Engineer

Electrical and Telecommunications Equipment and Facilities

– GPF – Grupo Português de Frio

Category

EDUCATION, CULTURE AND INVESTIGATION