Soltroia, 448 - PMA
1499
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1499,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Soltroia, 448

The insertion option was to “set aside” the building as much possible to the furthest north and east sides of the land, in an effort to create a considerable amount of free area in the terrain.

The dwelling house is developed in two elements, the chambers’ one and the living rooms’ one. The last one, as one may see, is elevated in comparison to the remaining parts of the house, providing an “escorting” of the natural land topography. On the other hand, the garage, located in the higher element, is half buried.

The goal was to achieve a proper incorporation on the land’s and surrounding’s topographic context, and simultaneously, aiming towards a better cardinal direction. From these constraints and conditionings, the result was a geometric shape similar to an L.

The option was to use a (plain) roofing, with its respective insulation and waterproofing and pending not exceeding 5%, allowing a lower height, ensuring an interior high ceiling above the regulating minimum.

The allotment’s entry is made through the north side and is subdivided into pedestrian and cars’ access.

The main access, from the allotment’s interior, to the house is made through the East/North façade, in the ground floor level.

The entrance hall makes the distribution to the chambers area and to the living room and kitchen. A small supporting toilet is also intended for this compartment.

The living room is developed in two levels (mezzanine) connected by a stair which is also the suite’s access.

The kitchen, next to the living room, assumes the existence of stand areas and usual closets for this type of housing. Attached to the kitchen are the washes and drying areas and the larder.

The chambers’ area is distributed in two floors, respectively, three chambers served by two bathrooms on the top floor. On the lower floor, a larger divisible chamber served by a bathroom. Next to this a small storehouse is located with a toilet for the pool’s support.

Location:

Soltroia

Tróia – Carvalhal

Allotment Area:

1.830 m²

Insertion Area:

328 m²

Construction Area:

380 m²

Project:

2003

Conclusion:

2004

Program:

Project for a Single Family Residence, to be built in Soltroia’s allotment 448.

Team:

Architecture

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– António Henriques – Architect

– Sónia Machado Mendes – Architect

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities and Gas

– Mario Seixas – Engenheiro

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer

Electrical and Telecommunications Equipment and Facilities

– Luis Serrão – Engineer

Works’ Coordination and Inspection

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

Category

HOUSING AND COMMERCIAL