IST - Taguspark - PMA
1708
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1708,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

IST – Taguspark

Superior Technical Institute of the University of Lisbon

 

The designer’s team intervention began at the “Public competition for the creation of the Technical Superior Institute’s facilities at Tagus Park”, where it won the first prize.
The competition’s aim was the creation of a plan for the framework’s allotment and the preliminary study of phase 1 buildings. It should be noted that the allotment area is of 15 ha.
The developed studies were based in the facilities’ preliminary program, where the I.S.T. set the targets, the organizational structure, the needs and requirements.
The presented solution describes six buildings, connected, in which each other would be dedicated to one sector.
– Intensive Classes Sector 13.447m²
– Departmental/Management Sector 34.388m²
– Students Sector 4.570m²
– Library Sector 14.538m²
– Sports Sector 7.929m²
– Restaurant Sector 5.578m²
Thus, phase one is composed by part of the main building named “Management and Departmental Sector’s Building” and by “Restaurant Sector’s Building” project that has not yet been developed.

Departmental and management sector’s building
The presented solution was based on the creation of two curvilinear with a parallel development that, as a whole and because of its proportion, are a central factor in “Tagus Park” I.S.T.’s facilities general solution. The parallel development of the two elements allows the creation of a continuous space between them, were along its longitudinal axis we placed the downright circulation columns that, connected to the gallery’s access system to each floor, in both sides, allows, on a functional perspective, both elements to behave as a whole.
The two elements are three floors high above the ground, developing along the “base” composed by the car parking basement that covers the two elements’ area and the central space between them.
This space’s central area, in the axis that connects the two main entrances, was provided as clearance place, suitable for a massive people’s agglomeration, as well as eventual exhibitions or other cultural or educational events.
The fact that the tops are covered and closed, makes this central space a transition between the exterior and the interior.
As the service’s parceling primary feature, the ground floor location was chosen, which on account of its nature, involves a larger student’s affluence, reserving to the first floor the ones that involve a lesser amount of students, and to the second floor the departmental facilities where there is a smaller number of users.
With such distribution, it is intended that the students be rather centralized on the ground floor, corresponding to the Large Lobby and on the first floor, directly above, providing a quiet surrounding in the upper floor, that corresponds to the departmental centers with offices for teachers, post-graduated and professors.
The central space, that has a garden area on the ground, provides an environment free of the path’s surrounding bluster, unavoidably implicating the presence of multiple vehicles.
This building is composed as a whole by seven modules, considering that the already built phase one covers five modules. Its construction was made by modules, the first began in 1998 and the fifth in 2008.

Owner:

Technical Superior Institute

Lisbon´s Technical University

Location:

Sciences and Technology’s Park

Tagus Park – Oeiras

Intervention Area:

Plan – 150 000m²

First Phase – 32.950m²

Construction Area:

Plan – 77 800m²

First Phase – 28.950m²

Project:

First Phase – 1998

Conclusion:

First Phase – 2008

Program:

1st place in the limited competition.

First Phase – Building intended for the Institute’s new degrees, with Amphitheaters, teaching and research Laboratories, Library, Computers Center, Classrooms, Departmental Facilities, Management and cafeteria Facilities.

Infrastructure and Landscaping of the constructed building’s exterior.

Team:

Architecture

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– Paulo Vasco Silva Antunes – Architect

– Duarte Pardal Monteiro – Architect

– Frederico da Costa Barbosa – Architect

– Ana Libório – Architect

– Maria João Garrudo – Designer

– Susana Duarte Raposo – Architect

– Amadeu Lourenço

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Paulo Reis – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities

– José Galvão Teles – Engineer

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Grade Ribeiro – Engineer

Electrical Equipment and Facilities

Silvino Maio / Lacerda Moreira – Engineers

Roads

– Gonçalo Pardal Monteiro – Engineer (Diâmetro)

Landscaping

– Bio Design

Safety and Fire Protection

– António Portugal – Architect

Centralized Technique Management

– António Trindade – Engineer

Category

EDUCATION, CULTURE AND INVESTIGATION