APPDA Centro dia - PMA
616
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-616,language-en,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_over_content,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

APPDA Centro dia

The APPDA intended to locate, in the terrain assigned by the Lisbon’s City Hall, the Social-Educational Supporting Center that this project concerns to.

The present project includes the design of a Social-Educational Supporting Center which is, mainly, composed by three elements that, although connected, may operate independently. This division comes from the fact that autistic children have behaviors and activities very different from the other youngsters and teenagers, which imposes the existence of physically distinct areas.

The East element intended for the youth and teenagers will be open to the East, and its courtyard will be in the East Side of the terrain to which almost all spaces with direct access to the outside are open to.

The central element will be opened to the South and is intended for the children.

The supporting services are located in the upper floor of this element, in which the Library, Secretariat, Medical Center and a Music Classroom are incorporated.

A small Gymnasium that will serve both for children and for teenagers will be located amongst the East and South Elements.

The West Element will be disconnected from the classes’ buildings on account of the main entrance foyer (open to South and North) and in the inside there will be the Mess room, with its supporting services and one laundry. This one will support the Center and the Homes. An access street was made in the utter South of the terrain, through the area where the APPDA bus, that daily carries the A.S.E. Center users, may enter and park.

This will be the main access to the A.S.E. Centre and in also to the residential Homes, built in a first phase.

In the North side, with access through the Queluz Road, another entry exclusive for suppliers and visitors was provided. Thus, autistics will not use the Queluz Road access, avoiding any problems that could result from the closeness with a main traffic road.

 

Owner:

APPDA – Portuguese Association for Autistic Protection

Location:

Alto da Ajuda – Lisbon

Construction Area:

1.800 m²

Project:

1995

Conclusion:

1999

Program:

Project for the building designed for the autistic education, involving classrooms, workshops, gymnasium, mess room, administrative services, etc.,in the Alto da Ajuda terrain.

Team:

Architecture

– João Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– António Pedro Batista Pardal Monteiro – Architect

– Manuel Cottinelli Telmo Pardal Monteiro – Architect

– Amadeu Lourenço

– João Sobral Otero

– Rodrigo Moutinho

Foundations and Structure

– Paulo Reis – Engineer

Water and Sewage Equipment and Facilities

– Grade Ribeiro – Engineer

Mechanical Equipment and Facilities and Gas

– GPF – Grupo Português de Frio

Electrical and Telecommunications Equipment and Facilities

– GPF – Grupo Português de Frio

Category

EDUCATION, CULTURE AND INVESTIGATION